Zo kom je je tentamenweek door!

bewerkt.jpg

De tentamenweek, hij komt steeds dichterbij! Voor mij is het de tweede week februari al zover, dus wat tips kan ik wel gebruiken! Alle cliché tips kennen we inmiddels wel, maar ik heb geprobeerd om wat minder bekende tips voor jullie op een rijtje te zetten, die het leren wellicht best leuk kunnen maken! Deels als motivatie voor mezelf, en om jullie te helpen je tentamens te halen!

Mocht je dit jaar nou geen tentamenweek, maar een toetsweek hebben, komen deze tips óók heel goed van pas!

VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK!

Want het is nou eenmaal zo dat jij beter presteert op je tentamens als je de lessen ervoor goed hebt opgelet en de nodige vragen hebt gesteld, echt! Dus: doe mee met de lessen, vraag wat je moet vragen en vraag desnoods bijles aan. En nou weet ik zeker dat de meerderheid denkt dat het opletten in de les saai is, en het stellen van vragen zonde van je tijd is. Klopt, maar het gezegde luidt: het leven is een feestje, en je moet zelf de slingers ophangen. Dus ook hiervoor heb ik tips!

HET LEVEN IS EEN FEESTJE, MAAR JE MOET ZELF DE SLINGERS OPHANGEN

Helaas gaan we geen ballonnen meenemen naar de les en niet het klaslokaal versieren met de kleurrijkste slingers, maar je kunt wél het opletten in de les leuker maken. Maak de binnenkant van je schrift vrolijk (uiteraard niet onder de les!) zodat het aantrekkelijker is om er aantekeningen in op te schrijven. En stel de vragen die je moet vragen, want het voelt een stuk fijner als je de stof snapt, dan dat je alles thuis zelf uit mag vogelen. Echt.

9f7dc04a696e6e33a54beb24557376dc

TUSSEN HET LEREN DOOR IS HET HANDIG OM…

  • … gezond te eten. En dan kun je natuurlijk een appel van de fruitschaal plukken en tussen al het leren door even snel naar binnen werken, maar je kunt het jezelf ook een stuk aangenamer maken. Zoek op Pinterest naar lekkere, makkelijke en gezonde recepten/lunches/snacks of salades, en ga dit maken. Je zult er lol in beleven, en je daarna weer volop kunnen concentreren.
  • … af en toe een leuke pauze te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan even naar buiten – dan wel mét camera – of blog even. Vaak word aangeraden dit juist niet te doen, maar bij mij werkt het altijd om tussendoor even te bloggen. Zo zet je je gedachten even op iets leuks, weet je zeker dat op je blog alles goed doorloopt en kun je er daarna weer tegenaan. Tip: ga je nou een lekkere lunch of salade maken? Ga dan als pauze even snel de ingrediënten halen bij de supermarkt.
  • … meerdere vakken door elkaar heen te leren. Want als jij je hele dag besteedt aan dat rothoofdstuk van geschiedenis of wiskunde, gaat je productiviteit er niet op vooruit. Doe een aantal vakken door elkaar, zodat je je elke keer opnieuw kunt concentreren. Werkt stukken beter.

PLAN IETS LEUKS

Plan voor jezelf een leuke activiteit om naar uit te kijken. Ga met een vriendin naar de bioscoop of beloof jezelf een hele dag me-time, zonder enig huiswerk, internet of gezeur aan je hoofd.

STEL DOELEN VOOR JEZELF!

Al sinds begin vorig schooljaar doe ik af en toe met vriendinnen aan cijferdoelen. Een 7 voor dat mega lastige hoofdstuk van wiskunde? Volgende week taart! Een voldoende voor de luistertoets? Bioscoopje pakken! En ondanks dat we er met normale toetsen niet zo serieus mee bezig waren, raad ik je aan dit wel te doen met tentamens. Zo ga je jezelf naar dat doel werken, en krijg je er iets leuks voor terug. En hey, niet alsnog naar de bioscoop gaan als je je cijfer niet bereikt hebt hè! ;)

e3b24a5efa5393a241d3b07b9996dd9f

ZET AL JE DISCIPLINE IN

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat discipline het belangrijkste is voor een goed cijfer. Met álles is het hebben van discipline een voordeel. Van het mee willen doen in de lessen, het serieus maken van je opdrachten tot het op tijd beginnen met leren. Probeer het maar eens, dan zul je zien dat het werkt!

Voor iedereen die de komende weken een tentamenweek te wachten staat ga ik natuurlijk héél hard duimen (én voor mezelf), en ik hoop dat ik jullie allemaal enorm goed gemotiveerd heb om deze tentamenweek te knallen!

Liefs, Larissa.

 

6 gedachtes over “Zo kom je je tentamenweek door!

  1. Fijn die tips, komen precies op t juiste moment!! Nog een tip: slapen! Door genoeg te slapen verwerk je al je geleerde stof. Zelfs powernaps schijnen effectief te zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s