15 dingen die ik heb geleerd in 2015

DSC_0230.JPG

Happy new year! Hoe was jullie NYE? 2016 is van start gegaan, en dat betekent weer een hele hoop inspiratie voor komend jaar! Het leek me wel leuk om een traditie voort te zetten: 15 dingen die ik heb geleerd in 2015. En zo worden het er dus 16 na 2016. Het zijn redelijk persoonlijke punten, en ik hoop dat zodra je ze leest je jezelf erin kunt herkennen! En hey, die appelflap als ontbijt is nog gewoon geoorloofd, hoor. Óók als je goede voornemen gezonder leven was!

1. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Dit is een levensmotto die ik dit jaar vaak heb gebruikt. Ik geloof dat ik hem ooit voorbij zag komen op de blog van Vera, en als je er langer over na gaat denken klopt het in alle opzichten. De meeste quotes verdwenen na een tijdje weer, maar dit is er een die toch heel erg blijft steken.

2. Dat minder blogposts schrijven meer effect heeft dan zoveel mogelijk in één keer..

… want dat laatste is wat ik eigenlijk vrijwel altijd deed. Meerdere blogserie’s liepen tegelijkertijd op mijn blog, verschillende artikelen kwamen online en er kwamen vaak dezelfde soort artikelen achter elkaar online, in een te korte periode. Mijn – soort van – voornemen voor aankomend jaar is dus om meer tijd te besteden aan één blogpost, die uiteindelijk kwalitatief beter is, dan ze snel in elkaar zetten en online gooien ‘omdat het moet’.

Dagjes weg.PNG

3. Het genieten van dagjes uit met vrienden (of familie) essentieel is, want voor je het weet is de dag voorbij of doe je zoiets leuks nooit meer.

Vrienden komen en gaan, maar de beste blijven altijd bestaan. Er zullen genoeg vrienden zijn die op een gegeven moment uit je leven verdwijnen, en een aantal blijven. Maar wellicht heb je minder contact met ze dan voorheen, omdat je het zo druk hebt met school, werk etc. Zelf kan ik daar nu nog niet heel veel over zeggen, want ik zie mijn vriendinnen nog geregeld op school. Maar na de examens zal dat heel anders worden, dus geniet vooral van de dagen die je nu met ze hebt, want nu kan het nog!

4. Niet alle vrienden die je momenteel hebt zullen voorgoed in je leven blijven.

We gaan nog even door, want – ik zei het net al – niet alle vrienden die je nu hebt zal je over een jaar nog hebben. Eerst geloofde ik hier niet zo in, maar de afgelopen tijd word me steeds meer duidelijk dat veel vrienden eigenlijk geen vrienden meer zijn. Je spreekt elkaar niet meer, en ziet elkaar amper. Jammer, maar waar.

5. Californië vind ik één van de mooiste staten van Amerika, en ik zou er toch eigenlijk wel graag willen wonen. Later dan, misschien.

Het lijkt me héél gaaf om in Amerika te kunnen wonen, en Californië is een staat waar ik al enige tijd een oogje op heb. Amerika alleen al, vind ik geweldig. Sowieso wil ik er eerst een keer heen op vakantie, en wellicht dat ik dan zo verliefd ben geworden…

6. Dat je meer vrienden maakt met spontaniteit, dan met negativiteit. Letterlijk en figuurlijk.

Dit is iets waar ik de afgelopen jaren achter ben gekomen. Je kunt het in meerdere opzichten bekijken, maar zodra jij alleen maar zeurt en over alles negatief bent, word niemand er vrolijker van. En echt: als je heel spontaan en vrolijk doet word jouw omgeving dat ook automatisch.

7. Een groot lezersaantal op je blog moet je opbouwen, en kun je niet in één keer krijgen.

Nog steeds heb ik geen groot lezersaantal op mijn blog, wat ik jammer vind. Tuurlijk blog je voor jezelf, maar hoe tof is het als anderen dat ook met veel plezier lezen, erop reageren en je feedback geven? Ik blijf erin geloven dat – naarmate je langer blogt – je lezersaantal ook meer wordt. Hopen dat dat dit jaar gebeurt!

8. Dat één keer per week een gezichtsmasker opdoen niet haalbaar is.

Één van mijn voornemens voor 2015 was om elke week (of in elk geval elke twee weken) een gezichtsmasker op te doen. Ik hield het nog geen twee weken vol, want het is gewoon niet te doen. Zulk soort dingen moeten spontaan gebeuren, zodra je het nodig hebt. Niet standaard, dat werkt bij mij gewoon niet.

9. Dat, hoe leuk bloggen ook is, huiswerk soms vóór het bloggen komt.

Ik ben snel geneigd om bij thuiskomst van school mijn laptop erbij te pakken en wat blogposts te schrijven. Terugkomend op punt 2 (minder blogposts die kwalitatief beter zijn) ga ik ook dit jaar proberen huiswerk op nummer 1 te zetten. En als dat af is, dán ga ik bloggen. Want ik heb geleerd, dat dat soms echt nodig is.

SAM_0188.JPG

10. Reizen vind ik énorm leuk. Maar dan ook echt, héél leuk.

Dit is eigenlijk iets wat ik in 2014 heb geleerd, maar in 2015 nog steeds helemaal achter sta. Sinds ik in augustus 2014 voor het eerst naar het buitenland op vakantie ben geweest, met het vliegtuig (ook voor het eerst!) ben ik helemaal om. Vliegangst? Helemaal niet. Last van turbulentie? Ik merk niks. Verveling na een paar dagen zon, zee en strand? Totaal niet. Ik houd van reizen, en zou dit ook graag – zodra het even kan – nog heel vaak doen, én alle verhalen delen op mijn blog.

11. Iemand met iets heel kleins blij maken is het leukste wat er is…

… of met iets groots blij maken, natuurlijk. Maar het gaat om het idee. Mensen blij maken, is leuk. Want dan maak je ze blij, terwijl je er zelf ook beter van wordt. En dat hoeft niet altijd, maar gewoon af en toe iets kleins doen is al genoeg.

FT0A9928.JPG

12. Dat vóór de camera staan net zo leuk is als erachter. Of misschien nog wel leuker..

Dit is by far het punt wat ik in 2015 geleerd heb. Of misschien wel ontdekt heb. Want ik vind het blijkbaar heel tof om outfitfoto’s te maken, te laten maken, fotoshoots te doen etc. Dit jaar had ik mijn eerste fotoshoot, en de zenuwen die aanwezig waren (het aantal was heel klein, want zo heel zenuwachtig was ik niet), waren al snel weer verdwenen. Ik vind het zó tof om te doen.

13. Van íedereen die je in je leven ontmoet, leer je iets. Iedereen.

Dit is een wijsheid die ik al eerder had gehoord, maar nooit zo bij na had gedacht. Totdat ik ergens las: ‘Het is echt waar, schrijf het maar eens op. Schrijf iedereen op die je kent, en wat je van hem of haar hebt geleerd.’ Nou, ik kan je vertellen, of iemand positief of negatief in jouw leven staat, van iedereen leer je wat. Ook van die zeikerd die je telkens blijft lastigvallen. ;)

14. Dat comfort soms boven fashion mag komen te staan, óók buiten de deur.

In december enkelsokjes onder je outfit? Mij niet gezien. De meest prachtige sieraden om tijdens dat kerstdiner met vrienden/familie etc.? Ik niet. Of nouja, soms dan. Zoals degene die mij goed kennen wel weten: de maand december staat in het teken van dikke truien en kerstsokken die zó hoog opgetrokken zijn dat iedereen ze boven mijn schoenen uit kan zien. Soms hoef je er niet altijd netjes en chique uit te zien om jezelf te zijn, want ook met kerstsokken en een wat mindere outfit vinden mensen je nog leuk, haha.

15. Dat het maken van goede voornemens bij mij alles behalve zin heeft.

Ondanks de vele voornemens in bovenstaande punten, heeft het geen zin om ‘echt’ voornemens op een rijtje te zetten. 1 januari 2015 zei ik tegen mijn vriendinnen: ”Dit jaar is mijn goede voornemen dat ik gezond ga doen.” En dat heb ik geweten, hoor. Een week later zat ik al aan de frikandellenbroodjes en tot op de dag van vandaag word ik ermee geconfronteerd. Niet meer doen, dus ;). Laten we het bij kleine voornemens houden, die haalbaar zijn.

Wat hebben jullie van 2015 geleerd? 

3 gedachtes over “15 dingen die ik heb geleerd in 2015

  1. Wijze lessen! 15 herken ik, en 2 had ik al een sterk vermoeden van. Kwaliteit boven kwantiteit zal er ook wel mee te maken hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s